Att finna ro i oro

Att finna ro i oro
 
Med all säkerhet har du som de flesta andra en relation till ordet "oro". För en del kanske extra mycket just nu. För många är oro en plågande upplevelse som mer eller mindre kan ta över en del människors liv. Men vad är oro egentligen? och är det möjligt att finna ro i oro?
 
Låt oss utforska begreppet "oro" genom att utgå från tre enkla frågor. Vi ställer frågorna var? när? och vad? för att se vad vi kan lära oss.
 
VAR?
Om vi skulle ge oss ut på en upptäcktsresa i världen för att finna oro, var kan vi finna den? Ja rent spontant så verkar det räcka med att spendera några minuter på sociala medier eller nyhetssajter så får vi en uppsjö av förslag på var oron frodas i världen omkring oss. Här är några exempel:
 
  • USA och valet
  • Arbetsmarknaden
  • Corona
  • Julen
När man tittar på förslagen ovan så kan det verka ganska rimligt att oron går att finna just där. Det är ju i alla fall så det verkar vid en första anblick. Men om vi istället lyssnar till vår medfödda klokhet så kan vi upptäcka att det kanske inte riktigt är så självklart som det först verkar. Låt oss säga att vi skulle resa till USA för att finna oron där. Är det då möjligt för oss att hämta hem lite oro från USA i exempelvis en resväska? Eller om vi skulle bege oss ut på den oroliga arbetsmarknaden och leta, kan vi stoppa arbetsmarknadens oro i en kundvagn och ta hem? Och den kommande julen som ännu inte har inträffat i år (vid tiden för detta inlägg), kan vi slå in ett paket med årets jul-oro och ge bort till någon? Nej, det kan vi givetvis inte.
 
Aldrig "därute" - alltid "härinne"
När vi ställer oss dessa frågor så börjar idén om i vilken riktning man traditionellt bör leta för att hitta oro, att te sig lite knasig. Vi upptäcker ganska snart att det är något som inte stämmer i logiken här. Den går ju liksom inte egentligen att finna "därute". Och när vi reflekterar på frågan en stund, så kan vi upptäcka att det enda stället där oro egentligen går att finna är "härinne" i vår egen pågående upplevelse av livet. Det vill säga, på insidan av vårt eget "psyke". Aldrig någon annanstans. Faktiskt! Det finns något rogivande bara i den insikten.
 
 
NÄR?
När det pratas om oro så beskriver man ofta att det har med framtiden att göra. Man är orolig över att något i framtiden ska hända, eller att något inte ska hända. Det vill säga att den oro jag upplever är direkt kopplat till något i framtiden som kanske eller kanske inte inträffar. Även det låter ju rimligt vid en första anblick. Vi har ju alla någongång drabbats av oro när vi kalkylerat olika konsekvenser som kan inträffa i framtiden. Men den förklaringen blir lite humor när vi kopplar på och lyssnar till vår medfödda klokhet. När vi så att säga lyssnar efter det självklara.
 
Aldrig då eller sen - alltid NU!
Om vi exempelvis oroar oss för den kommande julen och allt det som kan hända eller inte hända, så är det lätt att missta att den oro som jag upplever faktiskt har att göra med den kommande julen. Det verkar rimligt. Men är det möjligt att uppleva en jul som ännu inte har inträffat? Nej givetvis inte. Det är ju inte själva julafton från framtiden som sänder oroliga känslor i en tidsmaskin tillbaka till dig. Eller hur? Det är ju humor när vi inser att det givetvis inte kan fungera så. Och tittar vi riktigt närma så upptäcker vi snart att det endast finns ett ställe i tid och rum där en människa kan uppleva oro. Och det är HÄR och NU! Aldrig någon annanstans. Faktiskt! Och det är otroligt hoppfullt att inse detta. Det frigör oss från illusionen om att den oro vi upplever orsakas av en framtida händelse som ännu inte inträffat. För det är liksom inte möjligt.
 
 
VAD?
Upplevelsen av oro kan minst sagt vara obekväm och obehaglig. Absolut! På frågan vad oro ÄR skulle nog många beskriva upplevelsen som någon sorts "känsla". För dig som har utforskat Psykologiska Principer och Psykologiska Naturfenomen med mig har bekantat dig med förståelsen om att kopplingen mellan tanke och känsla är hundraprocentig.
 
Alltid en tanke - aldrig något annat!
Vi lever i upplevelsen och känslan av vårt eget tänkande. Det vill säga, för att en människa ska kunna uppleva en känsla av "oro", så förutsätter det att vår tankeförmåga "TANKE" är involverad och inkluderad i ekvationen. Utan tanke, så existerar ingen upplevelse av känsla. Detta ger oss en ovärderlig insikt om att, all oro som vi någonsin upplevt, samt all oro som vi kommer att uppleva i framtiden, endast kan upplevas via tanken. Och att all oro vi upplever i grunden är konstruerad av, och genererad av tänkandet i stunden. Det vill säga en tanke och inget annat än en tanke. Aldrig något annat. Faktiskt! Det är mycket hoppfullt. Därför att, som du kanske har lagt märke till, så är ju en tanke i sig inte så mycket att vara rädd för. Egentligen. För dig som har gått riktigt nära och utforskat en tanke med ditt "inre förstoringsglas", och verkligen undersökt vad en tanke egentligen är gjord av, har också upptäckt att en tanke endast är gjord av... ja vaddå? Just det, Ingenting!
 
Tänk om det är så att, genom att lyssna till vår medfödda klokhet, så kan vi inse några simpla faktum om upplevelsen "oro" som ger oss lite ro
 
  • Att oro endast kan skapas på "insidan" av oss, aldrig "därute"
  • Att oro endast kan komma från tanken här och nu, aldrig från framtiden
  • Att oro är "gjord" av endast tankar och ingenting annat än tankar
Och tankar är som sagt gjorda av... "ingenting".
Image
 
 

Dela vidare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *